ICOM MXA-5000S AIS ONTVANGER


ICOM MXA-5000S
AIS-ontvanger

MXA-5000

Geavanceerd vermijden van aanvaringen met real-time verkeersinformatie over het scheepvaartverkeer

Simultane ontvangst van twee kanalen
De MXA-5000S ontvangt tegelijkertijd zowel kanaal 87B (161.975MHz) als kanaal 88B (162.025MHz). Deze simultane ontvangstmogelijkheid maakt de MXA-5000S flexibeler bij het verkrijgen van AIS-gegevens ten opzichte van AIS-transponders die werken met slechts één kanaal. Daarnaast is de MXA-5000S in staat om zowel klasse A en klasse B AIS-gegevens te ontvangen.

Twee uitvoermodi
De MXA-5000S beschikt over twee data-uitgangen. Een daarvan is een RS-422-aansluiting voor koppeling met apparatuur zoals een maritiem radar of een GPS-kaartplotter. Apparatuur die met het VDM-zinsformaat kan werken zal de AIS-gegevens op het scherm tonen. De tweede data-uitgang is een RS-232C voor de aansluiting op een PC. Bij het gebruik in combinatie met AIS-plottersoftware*, kunt u met de MXA-5000 het andere scheepsverkeer controleren op uw pc.
*Niet door Icom geleverd.

Ingebouwde antennesplitser om dezelfde antenne te delen
De MXA-5000S kan worden geïnstalleerd tussen een VHF-antenne en een VHF-marifoon. Tijdens de ontvangst van een VHF-signaal*, ontvangt de MXA-5000S tegelkiertijd AIS gegevens. Wanneer u met de aangesloten marifoon zendt, wordt het zendsignaal om de MXA-5000S heen geleid ter bescherming van de interne elektronica..
*Doorlaatdemping 3,5 dB (ong.)

Multiplex van GPS-gegevens
Als de MXA-5000S op een GPS-ontvanger wordt aangesloten, dan kunnen de RMC-, GGA-, GNS- en GLL-formaten worden gemultiplexed met de AIS-informatie (in VDM-formaat) wat de bedrading van de apparatuur zeer vereenvoudigt.

Compact formaat en lichtgewicht behuizing
De MXA-5000S is om een eenvoudige en flexibele installatie mogelijk te maken slechts 132 (B) x 34 (H) x 155 (D)* mm groot, en weegt slechts 400 g* .
*De montagebeugel is niet meegenomen bij de afmetingen en het gewicht.

Wat is AIS?
Icom’s MXA-5000S AIS-ontvanger (AIS = Automatic Identification System, automatisch identificatiesysteem) ontvangt real-time-uitzendingen van schepen die een AIS transponder gebruiken. Dergelijke transponders zijn vanwege SOLAS-regelgeving tegenwoordig verplicht voor SOLAS-schepen.

Een AIS-transponder verstuurt nauwkeurige navigatie-informatie zoals:

  • Statische informatie – scheepsroepnaam, naam, MMSI-nummer, afmetingen, type
  • Reisgerelateerde informatie – diepgang, type lading, bestemming en verwachte aankomsttijd
  • Dynamische informatie – tijd in UTC, gecoördineerd, positie in lengtegraad/breedtegraad, koers over de grond, snelheid over de grond, koers, draaisnelheid, navigatie-status.